• VIZATERV ÉPÜLETGÉPÉSZETI TERVEZŐ ÉS SZAKÉRTŐ KFT.
  • +36 30 942 6444

Gázüzemű berendezések és égéstermék elvezetők

 

Vállaljuk gázüzemű berendezések és azok égéstermék elvezetőinek kiviteli és engedélyes tervdokumentációjának elkészítését.
Az 1/2020. (I. 13.) Korm. rendelet a gáz csatlakozóvezetékek, a felhasználói berendezések és a telephelyi vezetékek műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről rendelkezik.
Az alábbi egyszerűsített táblázat bemutatja a felhasználói berendezések létesítése és átalakítása során az egyes tevékenységekre milyen fontosabb eljárási követelmények vonatkoznak.

 

  Egyszerűsített készülékcsere Készülékcsere Csatlakozó vezetéket érintő
átalakítás és/vagy
a gázigény változás miatt a
gázmérőt is cserélni kell
Új felhasználói rendszer létesítés
Tervköteles Nem Igen Igen Igen
Elosztói engedélyes általi tervfelülvizsgálat szükséges Nem Nem Igen Igen
Elosztói engedélyes általi műszaki-biztonsági ellenőrzés szükséges Nem Nem Igen Igen
Tervezői műszaki-biztonsági ellenőrzésre kötelezett Nem Igen Nem Nem
A fogyasztói vezeték átalakítása megengedett Nem Igen Igen -
A csatlakozó vezeték átalakítása megengedett Nem Nem Igen -

 

 

Egyszerűsített készülékcsere esetén a meglévő gázfogyasztó berendezéssel műszakilag és teljesítményében azonos, új berendezés szakszerű telepítését az adott szolgáltatónál regisztrált és minőségirányítási rendszerében előírtak alapján feljogosított, valamint műszaki-biztonsági felülvizsgáló szakképesítéssel rendelkező gázszerelő végezheti el.

 

Készülékcsere esetén kivitelezéshez szükséges gáztervet a jogosultsággal rendelkező tervező elkészíti. A terv alapján a szintén engedéllyel rendelkező gázszerelő kivitelező megépíti. Ezt követően a tervező a kivitelező jelenlétében ellenőrzi a kivitelezett rendszert és amennyiben az az előírásoknak és a terveztt állapotnak megfelel, átveszi a munkát (MEO).

 

Csatlakozóvezetéket és/vagy gázórát érintő változás esetén a tervező kiviteli tervet készít, melyet jóváhagyat (engedélyeztet) a területileg illetékes gázszolgáltató tervellenőrzési osztályán. A kivitelezésre alkalmas minősítésű, jóváhagyott gázterv alapján az engedéllyel rendelkező gázszerelő kivitelező megépíti a tervezett gázhálózatot. Ezt követően a szolgáltató műszaki szakembere a kivitelező jelenlétében ellenőrzi a kivitelezett rendszert és amennyiben az az előírásoknak és a terveztt állapotnak megfelel, átveszi a munkát (MEO).

 

Új felhasználói rendszer létesítése esetén az eljárás megegyezik az előző pontban leírtakkal (csatlakozóvezetéket és/vagy gázórát érintő változás).