• VIZATERV ÉPÜLETGÉPÉSZETI TERVEZŐ ÉS SZAKÉRTŐ KFT.
  • +36 30 942 6444

Napjainkra az épületek határolószerkezeteinek hőátbocsátási tényezője (U W/m2K) annyira lecsökkent, hogy a szükséges fűtési-hűtési energiát alacsonyhőmérsékletű rendszerekkel is maradék nélkül ki tudjuk szolgálni. Az alacsonyhőmérsékletű rendszerekhez pedig a legalkalmasabb hőforrás a hőszivattyú. Természetesen nem csak épületfűtésre, -hűtésre használható egy hőszivattyú, hanem a használati melegvíz elkészítését is ellátja.

Attól függően, hogy a hőszivattyú milyen hőforrást hasznosít, beszélhetünk levegő-levegő, levegő-víz, talajhő-víz és víz-víz üzemű berendezésekről.
A 7/2006 (V.24.) TNM rendelet 2021. január 1-jétől kizárólag közel nulla energiaigényű épületek tervezését, megépítését engedi.

A közel nulla energiaigényű épület követelményei közül az egyik, hogy az épület energiafogyasztásának legalább 25%-a megújuló forrásból származzon.

A megújuló energiahányad eléréséhez az egyik lehetőség a hőszivattyús berendezés használata. Ha hőszivattyút telepítünk, akkor ez esetben az áramszolgáltatók kedvezményes áramtarifákat kínálnak rendszerünk még költséghatékonyabb működéséhez. Ilyen kedvezményes ár képzés a H-tarifa, GEO tarifa.

 

GEO tarifa egész évben használható, kivéve naponta 2 szer 2 órára szünetel az áramszolgáltatás (8.00-10.00, illetve 16.00-18.00 között), tehát ebben az időszakban a fűtés is szünetel. Díja 30-40 %-kal kedvezőbb, mint az A és B tarifáé.

 

H tarifa október 15-től április 15-ig vehető igénybe, de a nap 24 órájában rendelkezésére áll. Tehát nyári időszakban a hőszivattyú hűtési üzemekor normál A tarifa szerint számolják el az elektromos áramfelhasználást. Díja 30-40 %-kal kedvezőbb, mint az A és B tarifáé.

 

A GEO és H tarifa fenti alapvető tulajdonságain túl további műszaki feltételeket is teljesíteni szükséges, ezekről az áramszolgáltatók honlapján lehet tájékozódni.